Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /srv/psa02/mazalien.nl/httpdocs/weblog/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
TUESDAY, JULY 25, 2017
Font Size
Get the Flash Player to see this rotator.

Frida Kahlo

FRIDA KAHLO

Tijdens een rondreis door Mexico (19 december 1995 t/m 5 januari 1996) bezocht ik in Mexico City het geboortehuis van Frida Kahlo. Dat bezoek aan het ‘Casa Azul’ en haar levensverhaal fascineerde me enorm en heeft ertoe geleid dat ik meer wilde weten over deze bijzondere vrouw. Een levensverhaal …. dat je niet meer loslaat, en dat tot uitdrukking komt in haar kunstwerken. Zelf zei Frida Kahlo ooit:

Ik was als een vogel die graag wilde vliegen, maar het niet kon”. “Ik hoop dat ik op een goede manier kan vertrekken en ik hoop dat ik nooit meer terug hoef te komen.” “Mijn werk is de meest complete biografie die er over mij gemaakt zou kunnen worden.”

Frida foto

Frida Kahlo(6 juli 1907- 13 juli 1954) was een Mexicaanse kunstschilder. Ze wordt geboren in 1907 en wordt reeds in 1913 op zesjarige leeftijd getroffen door kinderverlamming aan haar linkerbeen. Dit is de bron van een aantal complexen die ze haar hele leven zal meedragen. Op zeventienjarige leeftijd wordt de bus waarmee ze de stad intrekt aangereden door een tram. Een stuk stalen leuning doorboort haar lichaam. Haar ribben en heup zijn gebroken, haar slechte been is op elf plaatsen gebroken en haar voet is verbrijzeld. Maandenlang moet ze in bed blijven, ingekapseld in pleisters en verband, vechtend tegen onnoemelijk veel pijn. Ze besluit om te gaan schilderen. Haar moeder laat spiegels aan haar ziekbed vastmaken zodat Frida zichzelf kan schilderen. Ondanks de hinder van korsetten en krukken komt ze na haar herstel terug buiten en zoekt ze vrienden op. In 1929 trouwt Frida Kahlo met Diego Rivera, die toen al de beroemdste schilder van Mexico en vooral bekend om zijn monumentale muurschilderingen met de revolutie als onderwerp. Ze gaan wonen in Casa Azul, ‘het blauwe huis’ in Coyoacán, een wijk in Mexico City, waar Frida werd geboren, het grootste deel van haar leven woonde en uiteindelijk ook stierf.
Diego Rivera heeff Frida door zijn constante escapades veel verdriet gebracht. Zij had om die reden verschillende buitenechtelijke relaties, o.a. met de voorman van de Russische revolutie, Leon Trotsky, die haar man politiek asiel verleende.

Frida Kahlo is zelf een fantastische verschijning met prachtige ogen en mond en een ‘snor’ (in Mexico een bewijs van Spaanse voorouders). In haar zelfportretten vallen vooral de borstelige, doorgegroeide wenkbrauwen op. Naast de verwijzingen naar haar gevecht met pijn en haar onvrede over haar lichamelijke beperkingen, kun je er ook veel verwijzingen naar haar afkomst in terugvinden.
Het grootste deel van haar werk stamt uit de tijd dat Mexicaanse kunstenaars terug gingen naar de roots van hun samenleving: het Mexicanismo. Kahlo had Indiaans bloed door haar aderen stromen via haar moeder. Om dat te benadrukken, kleedde Kahlo zich graag in traditionele Mexicaanse kleding, ook op haar schilderijen. Een andere reden om zich in deze wijde kledij te hullen, was haar lichaam, waar ze niet gelukkig mee was. Zij kleedt zich zoals de indiaanse Tehuana-vrouwen in lange gewaden die ritselen van de kant en de ruches, ze vlecht linten, bloemen en fluweel in haar haar en is overladen met zware pre-Columbiaanse juwelen.

Het werk van Frida Kahlo karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast staan met een vervreemdende sfeer. Schilderen is voor Frida Kahlo een goede manier om haar eenzaamheid en pijn te vergeten, weg te stoppen. Ze is dan zo geconcentreerd, dat ze alles om zich heen vergeet. De vrolijke kleuren van haar schilderijen sleuren haar door moeilijke tijden. Maar de afbeeldingen zijn minder vrolijk. Meestal schildert ze zichzelf, met een misvormd of vreemd lichaam, doorboord door pijlen of spijkers. De zelfportretten symboliseren haar constante gevecht tegen de pijn. Frida onderging na haar ongeluk de ene medische ingreep na de andere, zo’n dertig in totaal. Maar ze besluit om met volle teugen van het leven te blijven genieten.

Salma Hayek als Frida Kahlo

Kahlo’s werk wordt getypeerd als surrealistisch-naïef. Ze maakte in haar leven ongeveer 200 schilderijen. Frida maakt kleine schilderijen en is zeer bescheiden over haar kunst. Jarenlang weigert ze iets van haar werk te laten zien tot Rivera haar praktisch dwingt te exposeren in New York in 1938. Een jaar later exposeert ze in Parijs waar ze omgaat met de grote kunstenaars van die tijd o.a. Picasso, Kandinsky, Miro.
Ondertussen gaat ze fysiek achteruit, zoals ze zelf schrijft in haar dagboek: ‘Ik ben de desintegratie in persoon’. Haar voet zweert weg, haar rug groeit krom, ze heeft verscheidene miskramen en zal nooit kinderen krijgen. Vanaf 1944 tot haar dood verslijt ze achtentwintig korsetten, in het totaal ondergaat ze minstens tweeëndertig chirurgische ingrepen, en ze wordt afhankelijk van morfine tegen de pijn.
In april 1953 wordt Frida’s eerste grote tentoonstelling in Mexico geopend. Gezien haar gezondheidstoestand denken de organisatoren dat ze niet zal kunnen deelnemen aan de vernissage, maar Diego laat haar hemelbed in het midden van de expositiezaal zetten en Frida wordt met een ambulance naar de opening gebracht. Terwijl ze helemaal opgedoft en schitterend van de sieraden in bed ligt komen al haar vrienden haar begroeten en lijkt het hoe langer hoe meer op een officiële afscheidsceremonie.

Omdat ze bijna niet meer kan werken wordt ze hoe langer hoe depressiever. Ze krijgt een longontsteking waarvan ze maar langzaam herstelt. Toch neemt ze, in een rolstoel, nog deel aan een communistische manifestatie op 2 juli 1954. Ze sterft op 13 juli 1954 aan een longembolie en krijgt een officiële begrafenis bijgewoond door vrienden van de familie, kunstenaars en politici waaronder de president van Mexico. ‘Het blauwe huis’ waarin ze zo lang gewoond heeft wordt door Diego Rivera veranderd in een museum ter ere van Frida Kahlo. Behalve schilderijen van haar brengt hij er ook zijn verzameling pre-Columbiaanse voorwerpen in onder. Ook nu is Frida Kahlo nog steeds zeer bekend en onlangs werd er nog een film over haar leven gemaakt, die zeer de moeite waard is. In de hoofdrol Salma Hayek als Frida Kahlo (zie kleurenfoto hierboven).

(‘Frida’; VS 2002; regie Julie Taymor; met: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush e.a)

Meer info over Frida Kahlo is te vinden in:

* ‘Frida Kahlo, een vrouw’ – Raudi Jamis (De Geus; ISBN 90-52260195-4)
* ‘Kahlo’ – Andrea Kettenmann (Taschen; ISBN 3-8228-6834-5)
* ‘Frida Kahlo, La Casa Azul’ – Catalogus Europalia 1993 Mexico, Museum Paleis Lange Voorhout, Den Haag (ISBN 90-6988-060-1)
* ‘The diary of Frida Kahlo, an intimate self-portrait’ – o.a. Sarah M. Lowe; Carlos Fuentes (Harry N.Abrams, Inc.; ISBN 0-8109-3221-0)
* ‘Frida Kahlo, een vrouw voor de camera’ – Elena Poniatowska, Carla Stellweg (La Chambre, Vanmelle NV, Gent; ISBN 90-72893-10-7)

Tags:  , ,

Comments

Webmaster 02-05-2005, 22:32

Wat een moeilijk leven heeft deze vrouw gehad. Dat maakt mijn eigen problemen een stuk overzichtelijker. Mexico zou mij (en Esther) ook heel erg trekken. Veel cultuur en historie. Echter van deze kunstenares had ik nog niet gehoord. Het wordt tijd om eens wat kunstwerken van haar op te zoeken op het internet. :unsure8:

Reply
Gertie 02-05-2005, 22:39

Inderdaad een zwaar en bewogen leven …. maar toch straalt ze, ondanks (of juist door) alles, enorme kracht en zelfs vrolijkheid uit. :fl94:
Dat is wat zo fascineert. Haar kunstwerken kun je echt herkennen, als je er eenmaal een paar gezien hebt.

Ik heb al die boeken die in de post genoemd staan, in mijn bezit. Dus als jullie in Breda zijn, kun je er in neuzen.

Reply
Maza’s Weblog » Art from Frida Kahlo 10-06-2005, 20:05

[…] 4 pmCategory: Literature and Art,   slvShowNewIndicator(1118426685); Artist Kahlo’s legend grows The 50th anniversary of […]

Reply
http://weblog.mazalien.nl/2005/06/10/art-from-frida-kahlo/ 10-06-2005, 20:08

[…] iterature” rel=”category tag”>Literature, Art — Administrator @ 8:07 pm Artist Kahlo's legend grows The 50th anniversary of […]

Reply
mirella 12-09-2005, 22:20

Een prachtige vrouw, met diepgang.
Die ook nog eens prachtige kunst heeft gemaakt.
Wie o wie heeft voor mij het boek “Diego en Frida” of het boek met haar kunstwerken met uitleg erbij. Of wie weet waar ik ze kan bestellen. Zie wel op verschillende sites het boek “Frida mijn zus”.

Reply
Gertie 13-09-2005, 22:45

Mirella,

Ik ben zelf ook een groot bewonderaar van Frida Kahlo; zeker nadat ik in Mexico City (Coyoacán) haar huis (later museum) – Casa Azul – bezocht heb. Ik heb de boeken, die genoemd zijn onderaan in deze weblog-post van Frida Kahlo, allemaal in mijn bezit. Ik ken de boeken ‘Diego en Frida’ of ‘Frida – mijn zus’ echter niet.

In het boek van uitg. Taschen ‘Kahlo’ (Andrea Kettenman) staan veel van haar kunstwerken afgebeeld, met toelichting. Wellicht dat de boeken van Frida Kahlo via een goede boekhandel toch nog te bestellen zijn, of anders misschien bij ‘De Slegte’, of andere boekhandels waar bv. 2e-hands boeken te koop zijn. Of via het internet.
Ik hoop dat het je alsnog lukt om de door jou gezochte boeken te bemachtigen. Succes ermee.

Reply
Blommeke 27-02-2006, 09:02

Wat een mooie vrouw! Die kracht die ze uitstraalt, prachtig!!
Als je leest wat deze dame allemaal in haar leven heeft moeten doorstaan… daar zijn mijn “dingetjes” niets bij.
Een zeer bewonderingswaardig persoon, Frida Kahlo.

Reply
fien 17-12-2006, 17:50

ik doe mijn jaarwerk over frida kahlo en ik leer ook echt veel van haar.
dankje voor de informatie,
fien

Reply
Nele 14-05-2007, 15:25

Het boek ‘Frida’ van Caroline Herrerra is ook, de moeite, een dik naslagwerk dat ik ook in de Slegt heb gevonden. Als je meer over haar leven en werk wil weten is de film met Salme Hayek een goed begin, maar let er wel op de er in geïnterpreteerd wordt en dat hij alleen laat zien wat de regisseur het belangrijkst vond. Verder is het altijd handig veel verschillende bronnen te raadplegen, zoals sites in Spaans en engels, die dikwijls concreter zijn omdat dit de talen waren waarmee Frida opgroeide.

Ik ben erg dankbaar voor de werken die Frida heeft nagelaten, en heb veel bewondering voor zo’n vrouw – een ander had het al veel langer opgegeven!

Groetjes
Nele

Reply
Webmaster 14-05-2007, 17:35

Nele

Je kunt een documentaire over Frida hier bekijken.

groetjes

Reply
Veerle 12-04-2011, 12:27

Ben een vurige fan aan het worden van haar. Spijtig genoeg zal ik wellicht in Mexico niet geraken. Dat lijkt me wat te duur. Ben momenteel bezig met een puzzel van een van haar werken ‘the two Frida’s’. Fantastisch om te doen.

Reply
Peter 25-11-2011, 18:25

Kunt u mij zeggen waar Frada Kahlo is begraven?

Reply
Peter 25-11-2011, 18:26

Kunt u mij zeggen waar Frida Kahlo is begraven?

Reply

Leave a Reply


Rate this post:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 votes, average: 3.88 out of 5)
Loading...
More More

Other things to explore

Travel site
Head over to Mazalien.com
About Aliens
Head over to Alienmania.org
Leave a message
Sign the guestbook

Other things to explore

Explore statistics
Site statistics
Find older posts
Site Archives
Read older comments
Site comments

Users Online

Subscribe

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other subscribers

Ratings

Views

Search this site

Site Stats

 • Total Stats
  • 1 Author
  • 950 Posts
  • 534 Tags
  • 2,151 Comments
  • 231 Comment Posters
  • 7 Links
  • 34 Post Categories
  • 2 Link Categories

This site is secured for malware…!

About

Disclaimer

Quote

 • "The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It's the source of all true art and science. He to whom this emotion is a stranger, who can no longer wonder and stand rapt in awe, is as good as dead."
  ~ Albert Einstein (1930)."
 • "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy.
  ~ William Shakespeare, Hamlet."

Login Form

%d bloggers like this: