Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, no array or string given in /srv/psa02/mazalien.nl/httpdocs/weblog/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
TUESDAY, JULY 25, 2017
Font Size
Get the Flash Player to see this rotator.

Teriyaki

Teriyaki

Esther heeft mij van het weekend verrast toen ze me aanbood om het roerbak gerecht ” Japanse Teriyaki” te koken. Als je weet dat ik al jaren zelf achter het fornuis moet staan, kan je mij geen groter plezier doen dan mij af en toe eens gewoon aan te laten schuiven. En ik moet zeggen ze heeft er iets lekkers van gemaakt. Altijd als ze het woord Teriyaki in de mond neemt moet ik aan het Griekse gerecht ” Souflaki” denken. Zoals U wellicht weet ligt de oorsprong van de Europese keuken in Griekenland. Turkije en zelfs Italië zouden daar de kunst van het koken hebben afgekeken. Je houdt van Grieks eten of je houdt er niet van. De kruiden zijn ongewoon en lam, olijfolie en vis zijn veelvuldig gebruikte ingrediënten. Grieks eten is meer dan enkel gyros. Als je de Griekse keuken in een ander land enkel geproefd hebt als fast food, bereid je dan voor op een verrassing. Athene heeft een grote variëteit aan restaurants gaande van elegant tot zeer gewoon. Estiatorio’s zijn de duurdere conventionele restaurants, taverna’s zijn informele familierestaurants, psistaria bieden gewoonlijk gegrild vlees aan en psorataverna hebben zich gespecialiseerd in zeevoedsel. Over het algemeen is Grieks eten zeer gezond. Olijfolie is goed voor je en geeft je enkele jaren meer om van de Griekse keuken te kunnen genieten. Maar bij het Griekse eten horen vooral een van de drie Griekse dranken : Retsina, Ouzo of Metaxa.

Retsina

Retsina
Retsina vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland. Zijn geschiedenis gaat meer dan 3.000 jaar terug in de Attika regio. Retsina ontstond door de behoefte om wijnen in pijnboomhouten verzegelde schepen te bewaren. De oude wijnen varieerden grondig in kwaliteit en ze hadden de neiging snel slecht te worden. Om dit te voorkomen werden vaak exotische ingrediënten aan de wijn toegevoegd, van kruiden tot zeewater. Retsina nam de vorm aan die wij nu kennen gedurende de archaïsche tijd, deze waarbij hars gebruikt wordt bij de voorbereiding. Vanaf dat ogenblik bleef Retsina onveranderd en vandaag is het, samen met ouzo, de nationale Griekse drank. Retsina is een 100% Grieks product. Het wordt nergens anders in de wereld geproduceerd dan in Griekenland. Deze traditionele Griekse wijn, die al meer dan 3.000 jaar gemaakt wordt, werd verharst (behandeld met pijnboomhars). Het hars geeft de wijn zijn specifieke sappige smaak. Retsina wordt nu in alle delen van Griekenland geproduceerd maar algemeen wordt aangenomen dat de beste uit Attica komt. Retsina is wit of roos en moet koud opgediend worden. Het is ideaal om te drinken bij zowat elk Grieks gerecht. Zoals dit het geval is met de meeste Griekse dranken is Retsina ontegensprekelijk het beste in combinatie met vooral Grieks eten en in het bijzonder met de smakelijke mezedes die als voorgerecht opgediend worden. Sommige mensen, meestal niet-Grieken, zeggen dat Retsina een verworven smaak is. Sommigen anderen zeggen dat Retsina een terpentineachtig aroma heeft. Ik daag je uit het voor jezelf te proeven omdat je nooit zal weten wat je mist als je het niet doet. Het beste is Retsina te proeven in zijn inheemse omgeving. Ongetwijfeld zal je er dan op reageren als een echte Griek.

Ouzo

Ouzo
Ouzo is een anijs aroma likeur die zeer veel gedronken wordt in Griekenland. Samen met Retsina is het de nationale drank. De geschiedenis van ouzo is een beetje troebel maar sommigen beweren dat de drank in de een of andere vorm terug gaat tot de oudheid. Zijn opvolger is raki, een drank die doorheen heel het Byzantijnse en later het Ottoman imperium gedistilleerd werd. Gelijkwaardige likeuren in Turkije en veel Arabische landen dragen nu nog steeds die naam. De hedendaagse distillatie van ouzo ging van start in de 19de eeuw volgende op de Griekse onafhankelijk waarbij het merendeel van de productie geconcentreerd was op het eiland Lesvos dat beweert de oorsprong te zijn van de drank en waar nog steeds het overgrote deel van ouzo geproduceerd wordt. In 1932 ontwikkelden distilleerders een methode in koperen distilleerders, een methode die nu aanzien wordt als de enige juiste productiewijze. Als je likeur niet lekker vindt, zal je ongetwijfeld niet van ouzo houden. Ouzeri’s vind je in het moderne Griekenland terug in zowat alle steden, gemeenten en dorpen. Deze caféachtige ondernemingen serveren ouzo met mezedes, voorgerechten als onder andere inktvis, salades, sardienen, calamari, gebakken zucchini en schelpdieren. Het wordt gewoonlijk rustig gedronken (meestal gemengd met water of ijs) in het gezelschap van anderen gedurende meerdere uren in de vooravond. In veel gebieden maken mensen tsipouro, in wezen een thuis gemaakte variant van ouzo. De smaak van tsipouro varieert sterk per producent maar vele Grieken verkiezen hun favoriete lokale tsipouro boven de meer algemeen verkrijgbare massaproductie ouzo merken. De traditionele welkomstbegroeting voor reizigers die de kloosters op de Athos berg bezoeken, is een klein glas tsipouro en een loukoumi, een snoepachtige eigengemaakte lekkernij.

Metaxa

Metaxa
Metaxa is een bijzondere Griekse geestrijke drank die in 1888 in de Attika regio, de provincie waarin Athene ligt, uitgevonden door een handelaar in zijde stoffen, Spyros Metaxas. Sindsdien verkreeg het product werelderkenning voor zijn kwaliteit, kleur en smaak. Metaxa onderscheidt zich als één van de meest wereldbekende Griekse dranken die soms aanzien wordt als een brandewijn maar die eigenlijk meer is. Metaxa wordt gemaakt van Savatiano, Sultanina en Black Corinth, dubbel gedistilleerd en gemengd met oude muscatelwijn van Samos en Lemnos, opnieuw gemengd met een geheime botanische mengeling en dan verouderd in met de hand gemaakte limousine eiken vaten. Op wereldvlak is Metaxa algemeen verkrijgbaar in drie soorten: drie, vijf en zeven sterren. Elke ster staat voor één jaar dat de Metaxa verouderde in eiken vaten. Aldus is de zeven sterren Metaxa de oudste en meest exclusieve. Algemeen zijn de drie en vijf sterren Metaxa gemakkelijk te vinden in drankenzaken maar de zeven sterren is minder gemakkelijk verkrijgbaar. De zaken staan anders op de Griekse markt. De Metaxa verkrijgbaar in Griekenland is:
• Metaxa drie sterren (minstens 3 jaar oud)
• Metaxa vijf sterren (minstens 5 jaar oud)
• Metaxa zeven sterren Amphora (minstens 7 jaar oud)
• Metaxa Privaat Reserve (minstens 20 jaar oud)
Er is geen verschil in kwaliteit of productieproces tussen de verschillende Metaxa producten. Zoals in elke familie is ouderdom de enige niet gemeenschappelijke factor. In de Metaxa familie is de drie sterren de jongste en Privaat Reserve is de opa. In de wereld zijn sommige Metaxa types zeer moeilijk te vinden of ze kunnen enkel verkregen worden in geselecteerde zaken. Enkele van deze types zijn: Metaxa Centenary, Metaxa Rhodes, Metaxa Golden Reserve, Metaxa Grand Olympian Reserve en Metaxa Golden Age. Al deze types werden, voor een speciale gelegenheid, uit eiken vaten die in de Metaxa magazijnen opgeslagen zijn, op fles getrokken.

Kali Orexi !

En ondanks al deze Griekse weldadigheden gaan we dit jaar toch niet naar Griekenland……Ik heb heimwee!

Tags:  , ,

Comments

hanny 16-03-2005, 12:30

Over teriyaki gesproken, de laatste dag in Cairo bij mijn tweede Egypte rondreis hebben we met de groep (ik weet niet meer wat voor soort groep dat was in 1984:denk33:) gegeten in een Japans restaurant.

Reply
esje 16-03-2005, 13:53

das wel lekker, ook teriyaki?

Reply
esje 16-03-2005, 14:21

oh en papa? volgende keer kip siam? hihi is ook héél lekker!
ghehe, of kaaskip? :wis74:

Reply
Webmaster 16-03-2005, 14:22

Voortaan moet jij maar koken Esther ! Want ik weet nu dat jij het beter kan dan ik….. Maar je weet : Bij koken hoort ook de afwas, de keuken opruimen en naderhand een kopje koffie zetten….. :los70:

Reply
esje 16-03-2005, 14:34

`ghihi, nou euh, als jij nou eens een gewoon boeren koffiezet apparaat had, nee jij hebt er een met rare tuitjes en slangetjes daar kan je toch niets mee!
en de afwas doet onze miep wel :sm04:

maarre, moe jij ni werke? :unsure8:

Peace :peace72:

Reply
Gertie 16-03-2005, 19:34

Hmmm … de lekkere gerechten vliegen me hier om de oren. Misschien een idee om eens een keer een lekker grieks buffet te maken met allemaal dingen die we lekker vinden. Iedereen maakt zelf een aantal Griekse gerechtjes of brengt griekse drankjes mee. En dan lekker lang tafelen binnen of buiten (afhankelijk van het weer). Lijkt me te gek!
Ik kan wel moussaka maken, griekse salade, yoghurt met honing en walnoten, tzatziki etc. etc. Wie doet er mee ????

Reply
Webmaster 16-03-2005, 19:39

Hey Esther Ik heb op jouw school allemaal slangetjes, buizen en pijpen gezien waar jij heel goed raad mee wist, dus welk smoesje verzin je nou nog om er onderuit te komen. En Gertie : Je hebt hierboven kunnen lezen dat Esther zegt dat ze twee linkerhanden in de keuken heeft, dus dan zullen wij al dat lekkere griekse eten alleen op moeten eten, jammer voor haar he ??? :party36:

Reply
Gertie 16-03-2005, 19:48

ja, das zeker wel jammer voor Esther. :sad22:
Maar wij overleven dat wel, toch ???
Gewoon iets meer eten per persoon !!! bovendien heb ik dat al een keer eerder moeten doen (voor 3 zelfs), zoals je weet 😉

Reply
hanny 18-03-2005, 08:31

Straks, inchállah in Marokko kunnen jullie de smaakpapillen uittesten op verrukkelijke vijgenjam, tajin, kous kous en overheerlijk geroosterd schapenvlees, jammie, jammie:unsure8:

Reply
Webmaster 18-03-2005, 10:21

Hanny

Ik zal onze lomo vino wel missen ! :koe1:

Reply
Gertie 18-03-2005, 19:05

Dat wordt dus nog heel wat uitproberen daar in Marokko, dat hoor ik wel, Hanny. Klinkt in ieder geval goed allemaal. 😛
En die lekkere lomo vino …. die moeten we dan gewoon maar ergens anders halen. Daar hebben we onze adresjes voor, toch! 😉

Reply
Webmaster 18-03-2005, 21:27

ik lust geen schapenvlees. :nailb92:

Reply
Gertie 19-03-2005, 19:08

of je het nou wel lust !! of niet …. het wordt eten wat de pot schaft :shame25:

Trouwens … lam en lama scheelt maar 1 letter, dus zoveel anders zal het niet smaken …., of toch wel???:ques16:

Reply
Webmaster 19-03-2005, 20:29

Ik heb liever dan dat jij een stuk oude kaas uit Nederland meeneemt en een pot pindakaas….. :bigs47:

Reply
Gertie 19-03-2005, 23:59

Nou ja zeg …. en dat noemt zich een wereldreiziger … proeven aan andere culturen en landen, met hun eigen gewoonten en tradities ????:denk33:

Trouwens …. ‘liever-koekjes’ worden niet gebakken, hoor … en bovendien …. waarom zou IK die hollandse kost mee moeten nemen?? Wat neem jij mee??? 🙄

Reply
esje de slimme 23-03-2005, 13:12

mijn smoes is dit keer, dat uit die slangetjes alleen maar perslucht komen en geen melk en koffie 😉

Reply
esje de slimme 23-03-2005, 13:15

en schapenvlees is best lekker, gewoon een dik broodje kebab van maken 😀
HOLAAAAA!
en verder, t klinkt lekker alleen het kous kous en vijgen jam lijken me niets, dat vijgen ga ik echt ni ete, das ni lekker, nooit van gehouden, dat kouskous nog maar een sover denken, mssn dat dat wel wat lekkerder is…

en wat betreft dat diner met dat griekse eten, als jullie mij er ni bij willen hebben zeg dat maar hoor, ik kan me wel voorstellen dat jullie tijd samen willen spenderen zonder mij, zo vlak voor marokko…
watn ja dan moet je elkaar natuurlijk door en door kennen enzo… :gigg93:
Peace :peace72:

Reply
Gertie 23-03-2005, 18:48

Nou Es,
over dat Griekse ‘ik doe mee – diner’: er heeft zich verder nog niemand gemeld hoor … wat denk je wel niet …. 😳 …. jij bent nr 1 en van harte welkom om mee te doen met mij. :huggs1:
Dus we hebben al een dinerbuffet voor 2 nu.
In ieder geval leren WIJ elkaar dan goed kennen … want voor we dat hele buffet ophebben, hebben we heel wat kunnen babbelen. :talk39:
En wat Marcel betreft …. die wil toch ALLEEN weg naar een ver oord, dus laat staan tijd met mij spenderen zonder jou. :silen22:

Reply
Maza ’s Weblog » Thanks 03-01-2006, 22:28

[…] Teriyaki – 18 comments […]

Reply

Leave a Reply


Rate this post:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
More More

Other things to explore

Travel site
Head over to Mazalien.com
About Aliens
Head over to Alienmania.org
Leave a message
Sign the guestbook

Other things to explore

Explore statistics
Site statistics
Find older posts
Site Archives
Read older comments
Site comments

Users Online

Subscribe

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6 other subscribers

Ratings

Views

Search this site

Site Stats

 • Total Stats
  • 1 Author
  • 950 Posts
  • 534 Tags
  • 2,151 Comments
  • 231 Comment Posters
  • 7 Links
  • 34 Post Categories
  • 2 Link Categories

This site is secured for malware…!

About

Disclaimer

Quote

 • "The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It's the source of all true art and science. He to whom this emotion is a stranger, who can no longer wonder and stand rapt in awe, is as good as dead."
  ~ Albert Einstein (1930)."
 • "There are more things in heaven and earth, Horatio, than are dreamt of in your philosophy.
  ~ William Shakespeare, Hamlet."

Login Form

%d bloggers like this: